torstai 17. syyskuuta 2015

Hoikka ulkonäkö voi pettää


Tänään aamupalalla (flunssaisena) katselin Prisma Studion eilisen jakson Ruipelolle lihakset, jonka teemana oli: "Ulkonäkö pettää. Miten laiha voi olla lihava ja kuinka vaarallista on olla hoikka, mutta rasvainen?" Jaksossa oli paljon asiaa ja jäin jopa miettimään, pitäisikö käydä taas kehonkoostumusmittauksessa kurkkaamassa miten oman kropan laita on. Joskus viitisen vuotta sitten kävin vastaavassa mittauksessa, mutta arvatkaahan muistanko enää edes mitä lukemat oli ja onhan siitä jo aikaakin. 

Ohjelmaan pääset klikkaamalla kuvaa
Usein ihmiset tavoittelee sitä normaalipainoa. Mikä se on ja mitä se tarkoittaa? Normaalipainoisellakin voi olla terveys päin prinkkalaa. Jotkut vieläpä tavoittelee sitä normaalipainoa pelkän ruokavaliokorjauksen avulla, jolloin unohtuu lihasmassan kasvattaminen. Tällöin kropassa on liian paljon rasvaa, mutta liian vähän lihaksia. Jotkut syömällä laihana pysyneet ovat saattaneet ajatella etteivät tarvitse liikuntaa. Rasvaprosentti saattaa olla yllättävän suurikin. Tästä ei vain ole puhuttu niin paljoa kuin näkyvästä lihavuudesta. Vaikka asia voikin olla aivan päin vastoin: lihavalla lihaksikkaalla ihmisellä saattaa olla terveellisemmät edellytykset kuin laihalla vähälihaksisella ihmisellä.


Laihan lihavan ihmisen keho toimii niin, että ne olemattomat lihakset polttaa syödyn rasvan huonosti ja kroppaan kertyy yhä enemmän rasvaa. Jos tähän ei tee muutosta, kierre vain jatkuu. Rautalangasta vääntäen suuhun lappaamasi ruoka ei pala. Tällöin sokeri, rasva ja mahdollisesti ylimääräinen proteeini jää verenkiertoon eikä pääse käyttöön oikein. Muunmuassa kolesterolia kiinnittyy verisuonten seinämiin ja tukkii niitä niin että verenkierto häiriintyy. Sydäntauti saattaa kolkutella ainakin tulevaisuudessa. Pelätylle diabeteksellekin on valtavat edellytykset kun aineenvaihdunta ei pelitä niin kuin pitää eikä kehon kehon insuliini kykene muuttamaan sokeria solujen energiaksi, vaan sokeri jää vereen kiertämään. Edellä mainitsin pääasiat aineenvaihdunnasta, tuosta voisi kirjoittaa vaikka romaanin mutta googlettakaa tai käykää kirjastossa, jos vielä haluat lisää perusteluja asialle.


Mistä sitten tunnistaa että kroppa ei voi hyvin, että on laiha lihava? Jos olo tuntuu kuitenkin hyvältä ja yleiskuntokin on hyvä? Jos ei ole mahdollisuutta kehonkoostumusmittauksiin, voi tunnustella omaa kehoaan ihan vain painelemalla: tuntuuko käsivarsissa lihaksia vai enemmän rasvaa, onko keskivartalossa tukea, tuntuuko reisissä lihasta. Voima- tai kuntotesti voi kertoa paljon. Mittanauha on myös hyvä mittari.

Omaa tulevaisuutta ajatellen näitä asioita kannattaisi miettiä. Vielä kun asioille voi tehdä jotain, etenkin mitä nuorempi vielä olet. Kolmenkympin jälkeen ihmisen lihasvoima alkaa luonnostaan heikentyä jos siitä ei pidä huolta. Vaikka vanhuusikään on vielä aikaa, se tulee joskus vastaan. 

Pelkkä lenkkeily ei siis auta, on myös pidettävä huolto lihaskunnosta. Eikö tämä ole ihan järkeen käypää, vai mitä?


Itselläni alkaa kuntoprojektin suhteen uudet kuviot tämän flunssan jälkeen: lisää lihasmassaa. Toki lenkit ja muut sykettä nostattavat treenit on myös tärkeitä, mutta nyt yritän muistaa enemmän keskittyä myös lihaksiin, mikä onkin jäänyt vähemmälle myös itselläni. Muutama viikko sitten otin mittanauhalla pitkästä aikaa mittaa kropastani, se näytti aika hyviä tuloksia. Huhtikuussa olen ottanut ensimmäisiä mittoja ja siitä laskien on lähtenyt hyvin senttejä kropasta, eli rasvaa on palanut, hyvä hyvä! Reilussa 4 kuukaudessa olen saanut poltettua vyötäröltä huimat 12 senttiä pois! Nyt ollaan jo reeeilusti naisille asetetun maksimimitan alapuolella. Tämä maksimimitta on muuten 90cm, kannattaa mitata, voit yllättyä! Reisissä sentit pysyy tiukemmassa; reiden yläosasta on lähtenyt 3cm ja alempaa 6cm, sekä pohkeesta sentti (siellä mulla onkin aika iso lihasmöntti). Käsivarresta on lähtenyt 2,5cm vaikka sinne tosin on lihastakin ilmestynyt. Paino on pyörähtänyt sinne 60kg alapuolelle, vaikka en sitä vaa'an lukemaa pidäkään enää niin tärkeänä merkkinä. 

Ja kaikista paras merkki omasta terveellisemmästä kehostahan on se oma jaksaminen, eikö?

Loppukevennyksenä vanhojen kuvien kätköistä löytynyt kuva
mun kotipumppisalista. Aika kiva? :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti